tiistai 6. elokuuta 2013

RUOKAVALIO ON KAIKKI KAIKESSA

Lohturuokaa, kiitos!

Paino tippuu, kun syön vähemmän kuin kulutan.

Tuota tieteellisesti todennettua faktaa ei voi kiistää! Oman kuluttamisen seuraaminen on tärkeää itselleni varsinkin nyt, kun opettelen syömään oikein ja järkevästi. Helpoin tapa seurata oman syömisen ja kulutuksen suhdetta on tarkkailla kaloreita ja pitää ruokapäiväkirjaa. Itse en vahtaa kaloreita, mutta pidän niitä silmällä. On ihan hyvä tiedostaa paljonko missäkin ruoka-aineessa on energiaa. Tämä on auttanut jääkaapin sisällön + ruokailuiden suunnittelussa. Nyt en ole pitänyt kauhean tarkasti ruokapäiväkirjaa, ainoastaan sillointällöin, kun olen sille päälle sattunut! :) Aiemmalla raivarikierroksella merkkasin syömiseni grammalleen netin Kalorilaskuri-palveluun. Nykyään jo tiedän ainakin noin suunnilleen, mitä kannattaa ja täytyy syödä, ettei nälkä pääse yllättämään, mutta jaksaa painaa aterioiden välit ilman näläntunnetta. Tästä taidosta olen ylpeä! En myöskään halua tehdä ruokailuistani liian isoa numeroa. Tiedän kokemuksesta, että kaloreiden, protskujen ja hiilareiden ylikyttäämisestä voi seurata neuroosi! ;)

Syön kaikkea mahdollisimman monipuolisesti. Kiellettyjen listalla on kuitenkin muutama juttu:
- alkoholi (= turhia kaloreita, nollatoleranssi välietappiin 2 asti!)
- herkut
- karkki, limut, yms.
- vaalea leipä
- vehnäpasta
- maitotuotteet (paitsi maustamaton Activia-jogurtti ja tietyt juustot)

"Chico Panda" -jäätelöannos. Nam, mutta vatsa sanoi viu....
Kolme viimeistä ovat kieltolistalla ennenkaikkea vatsani takia. Olen todennut, että vehnä- ja maitoasiat saavat aikaan sietämättömän turvotuksen. Kryptoniittini on jäätelö! Toki välillä on tullut herkuteltua esim. suosikillani Classic minttu -jätskipuikolla, mutta tiedän aina moista kermaherkkua haukatessani, että olo ei tule olemaan tovin kuluttua auvoinen. Samoin olen huomannut, että tuskainen yhdistelmä vatsalleni on  lohi + maitotuotepohjainen kastike. Olen saanut elämäni pahimmat vatsanväänteet herkullisen lohisalaatti + kermaviilikastike -combon jälkeen. Liekö syynä rasvainen kala + maitotuote, vai mikä, mutta nykyään tiedän jättää maitotuotetta sisältävät soosit sivuun.

Hyvät protskut ravuista + desin verran maustettua riisiä. HERKKUA!!!
En noudata varsinaisesti hiilaritonta ruokavaliota, mutta olen tarkkana niiden kanssa. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että ruoka-annoksessani "saa" olla kypsää pastaa, perunaa tai riisiä n. 1 desilitran verran. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. perunan kohdalla yhtä isohkoa, tai paria pienempää perunaa. Keitettyä spaghettia/ pastaa ei desimittaan mahdu paljoakaan, riisiä ehkä suhteessa eniten. Tämä on vaan itselleni sellainen hyvä hahmottamistapa, ei suinkaan minkään dieetin määrittämä mitta.

Espanjalainen aamiainen @ Hotel Pulitzer, Barcelona.
Rakastan kananmunaa ja avocadoa. Nämä kaksi ovat kuitenkin sellaisia ruoka-aineita, etten voi syödä niitä niin paljon kuin mieli tekisi. Useimmiten ne kuuluvat aamiaiseeni. Puolikkaalla avocadolla + keitetyllä kananmunalla saa aika kivasti masun täyteen. Power-aamiaiseeni kuuluu keitetyn kananmunan ja puolikkaan avocadon lisäksi n. 1,5 dl Activia-jogurttia, 1/2 dl sekamysliä, tiraus juoksevaa hunajaa ja pilkottu nektariini. Tuolla setillä jaksaa hyvin lounaaseen, vaikka sen syöminen vähän myöhästyisikin... (Vakkari kuvauspäivien aamuina!)  Myös munakas on mainio, nälän hyvin poissa pitävä aamiainen. Munakkaista saa ihanan herkullisia terveellisilläkin täytteillä, joten jääkaapissa on aina kunnon kananmunavarasto!

Herkullinen ja runsas salaatti espanjalaisittain

Lounaani on usein salaatti, toivoisin sen olevan useammin myös keitto. Olen vaan aika kranttu keittojen suhteen... Syön mieluiten kirkkaita, runsaita ja aromaattisia keittoja. Niitä ei ainakaan Helsingin lounasravintoloissa ole tarjoilla kovinkaan monipuolisesti. Hyvä puoli on se, että kun jaksaa tehdä itse ison kattilallisen, siitä saa lounaseväät moneksi päiväksi! Lempparikeittojani ovat mm. kalaseljangat, borsch ja tom yam.
Syön lihaa, kalaa, kanaa ja kasviksia. Yritän syödä kutakin tasapuolisesti viikon aikana. Nyt on tullut tehtyä enemmän kasvisruokia. Tykkään kovasti Thai-keittiöstä, ja muutenkin sellaisesta aasialaistyylisestä sötkötysruoasta. On kivaa syödä puikoilla, ei ainakaan tule hotkittua. Olen myös amerikkalaisen keittiön ystävä! En tarkoita hampurilaisia ja hot dogeja, vaan sellaista juurevaa ja laadukasta kokkaamista, jossa paahdetaan, marinoidaan ja maustetaan varsin luovasti arkisia raaka-aineita käyttäen. Sain mieheltäni joululahjaksi Martha Stewart-lehden vuosikerran, sieltä sivuilta olen löytänyt monta uutta suosikkia!

Kuvaus-catering à la Mariela. Taustalla näkyy suolaherkkupaheeni: lohitahna!
Kiteytys ruokavaliostani on: MALTILLINEN. Tuota joudun vielä opettelemaan, sillä santsaan edelleen sujuvasti, enkä ole oppinut syömään riittävän hitaasti. Olen tehnyt muutamat ihmiskokeet itselläni syöden tooooodella hitaasti ja harkiten. Yllätyksekseni olen huomannut tulevani täyteen puolella siitä määrästä, minkä olen lautaselleni lappanut. Nyt onkin siis opettelun paikka oikeiden annoskokojen suhteen. Entäs se lohturuoan syöminen... Voi, voi, voi....! Vaikken syökään herkkuja, ja pidän silmällä ruokamäärää, jonka suustani päivittäin alas työnnän, niin hetkittäin meinaa kyllä lipsua täysin turhan syömisen puolelle. Mikäköhän siinäkin on? No, tuosta aiheesta lisää ensi jaksossa! ;)

Jee, juuri alkoi tämän viikon Beck-leffa! Sitä katsomaan siis.


Photobucket

3 kommenttia:

  1. Hyvä suunnitelma! Kertoisitko esimerkkipäivän ruokineen ja annoskokoineen? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamiainen:
      - puolikas avocado, maustettuna limemehulla ja ripauksella suolaa + pippuria
      - 1 keitetty kananmuna
      - 1,5 dl maustamatonta Activia-jogurttia, 1/2 dl mysliä, hedelmä, tilkka hunajaa
      - kuppi mustaa kahvia
      - 1 dl Pirkan luomuomenamehua (ainoa, jota juon, riittävän kirpeää!)

      (Välipala:)
      - 1 porkkana, tai joku muu vihannes

      Lounas:
      - kana/ kasvis/ lohisalaatti
      - kivennäisvettä

      Välipala:
      - 1 banaani, omena, tai muu herkkuhedelmä
      - muutama pähkinä, noin kourallinen

      (Extra iltapäivän välipala:)
      - 1 kokonnainen ruisleipä, esim. reissumies + voita
      - ehkä päälle 2-3 siivua kinkkua ja paljon juustohöylättyä, ohutta kurkkua
      -TÄMÄ VOISI OLLA MYÖS AAMUPALANA

      Päivällinen:
      - kana/ kasvis/ lihapohjainen runsas ruoka, jossa mukana paljon kasviksia. Lautasmallini on: 50% kasviksia, 35% proteiinia, 15% hiilarilisuketta, kuten riisiä, pastaa, tai perunaa

      Poista
  2. ...ai niin iltapala! Se voi olla pieni lautasellinen puuroa, mysli-jogurtti-hedelmä-hunajaherkku, leipä, tai hedelmä. Tuo riippuu siitä mitä olen päivän aikana syönyt!

    VastaaPoista