perjantai 26. joulukuuta 2014

JOULUMEININGIT JA LOHIPASTRAMIOHJE

Olemisen ihanuus, se on kyllä ollut tän joulun teema. :) Kerrankin kiireetöntä, stressitöntä meininkiä, näin sen olla pitää! Aattoaamuna heräsin aikaisin puuhastelemaan paketteja. Olin alunperin suunnitellut tekeväni joululahjoista eläinhahmoja liimaamalla pakettien kylkeen silmiä, neniä, viiksiä, yms. Mutta sitten jotenkin ajatus toisenlaisista teemapaketeista vei voiton. Halusin taiteilla paketteihin scrap book-tyyliin kuvia ja tekstejä, jotka liittyivät joko lahjan saajaan tai sen sisältöön. Niinpä leikkelin läjän vanhoja lehtiä aattoaamun alkajaisiksi, ja kehittelin erilaisia paketteja…

Tyttis, tuutko noutamaan sun paketin ja kirjekuoren tänään…? :)

Tämä mamman paketti sisälsi "sädettimen". Sain myös itse sellaisen. ;) Palaan tähän aiheeseen alkuvuodesta! 
Aattoaamupäivällä kavereita tuli syömään jolupuuroa ja katsomaan Lumiukko-elokuvia, tämä on meidän jokavuotinen perinne. Kummityttö Mimi jäi vielä iltapäiväksi meille askartelemaan, annettiin äidille ja isille hetken rauha tehdä jouluvalmisteluja…! Mimi opetteli kirjoittamaan ystävänsä, eli toisen kummityttöni Jaden nimen. Askarreltiin myös joulukissakruunu! :D

Ongenkoukku, kolmio, pullea masu ja kirjahylly = JADE.  

Jouluprinsessa.
Illalla sitten paineltiin pakettien kanssa kohti lapsuudenkotiani. Meinasin saada sydänkohtauksen, kun tehtiin lähtöä, yllätin nimittäin pukin rappukäytävästä housut kintuissa! Kirjaimellisesti. Siellä se pukki vaihtoi työasua päälle, oli lähdössä kierrokselle meidän talonyhtiöön. Hän oli fiksuna ajatellut, että tulee ylimmälle kerrostasanteelle laittamaan nutun ylleen. Pukin ensimmäiset sanat olivat "Eihän teillä ole lapsia siellä?!", kun pelmahdin pahemman kerran säikähtäen rappukäytävään. Onneksi Mimi oli ehtinyt jo lähteä. Hyvät naurut saatiin pukin kanssa! ;)

"Tämä hattuhan sopii sinulle!"
Meillä kotona oli aikas perinteiset joulumenot, ruokaa, juomaa, lahjoja, lukemista, pelailua, jne. Kummityttö Jade oli innokas sovittelemaan erilaisia joulupäähineitä erityisesti Oskarin päähän! Kummisetä istui kiltisti sovitusnukkena. :D Ruokaa oli tietenkin taas koko armeijalle! Tein itse joulupöytään lohipastramia Teresa Välimäen "Hyvää joulua"-kirjasta. Marinadi oli enemmänkin Aasiahenkinen, kuin perinteisen joulun makuinen. Valmistaminen oli tosi helppoa, ja lohi maukasta.

Tässäpä ohje, jos haluatte kokeilla:


Tarvitset:
- lohifileen
- soijakastiketta
- sitruunamehua
- oliiviöljyä
- mustapippuria
- chilirouhetta
- sokeria (käytin itse kookospalmusokeria, kun ei ollut tavallista…)
- seesaminsiemeniä



Irrota kalan nahka liu'uttamalla terävää veistä lappeellaan nahan ja lihan välissä. Tee pitkiä edestakaisia sahausvetoja työntäen samalla veistä rauhallisesti eteenpäin.



Laita lohifile sopivan kokoiseen matalaan astiaan. Vuorasin itse astian kelmulla, ajattelin, että marinadissa möllöttävän lohen peitely on näin helpompaa! :)


Sekoita marinadiainekset kulhossa, ja kaada liemi lohifileen päälle.


Varmista, että marinadikastike pääsee hyvin ja tasaisesti ympäri-ämpäri lohifilettä!


Peittele lohi kelmulla, ja laita marinoitumaan jääkaappiin. Anna marinoitua vähintään pari tuntia. Oma lohipastramini lilluskeli marinadissa vuorokauden verran!

Valmis kala parrasvaloissa!
Ota lohi pois maustekylvystä. Painele ja pyyhi ylimääräinen marinadi pois pinnasta, ja paista filettä kuumalla pannulla noin puolisen minuuttia per puoli. Tarkoituksena on paistaa "pinnat kiinni", eli kypsyttää lohesta ainoastaan vajaan sentin verran pintakerroksesta. Tarjoa esim. marinoidun punasipulin kera, myös tähän löytyy ohje "Hyvää joulua"-kirjasta. :)

Kohta meille saapuu kyläilemään kummityttöni Saga. (mulla on aika paljon kummilapsia…!) Me tytöt lähdetään heilumaan ja hytkymään Afro-tunnille Motivukseen. Sen jälkeen herkuttellaan Oskarin laittamaa kanaa ja rouskuvia vihanneksia, NAM! Kuullaan taas pian.

Photobucket

4 kommenttia:

  1. Mä kuolen nauruun: yllätit sit pukin housut kintuissa!! Priceless!! XD XD XD
    Mä sain joululahjaksi spinning-kengät ja arvaa, kuinka paljon mua ärsyttää, kun kaikki Elixian Xycling-tunnit on täyteen buukattu tiistaihin saakka... Saanpahan lekotella sinne saakka. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, oli kyllä todella ikimuistoinen kohtaaminen!!! :D

      Poista
  2. Vähän myöhässä, mutta aivan ihania paketteja!! :)

    VastaaPoista