maanantai 10. elokuuta 2009

OMENA VAI PÄÄRYNÄ


Mitä tarkoittaa omenalihavuus? Naisilla sen määritelmä on yli 90 cm:n vyötärönympärys ikään ja kokoon katsomatta. Omenalihavilla rasva siis kertyy keskivartalon alueelle. Erinäisten tietolähteiden mukaan omppuvartaloisilla rasvaa kertyy helposti myös sisäelinten ympärille sekä vatsaonteloon... Tämä nostaa huomattavasti riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, rasvamaksaan, tai jopa kohtusyöpään. Verenpaine nousee, unesta tulee raskasta jne, jne... JAIKS, ei kuulosta hyvältä!

Vyötärön mittauskohdan löydät seuraavasti:
 • ilman vaatteita tai pienissä alushousuissa seistessä tunnustele molempia kylkiä.
 • Lonkkaluun ylin kohta tuntuu yleensä selvästi.
 • Sen yläpuolella on kapea pehmeä alue, josta ylöspäin alimmat kylkiluut tuntuvat kiinteämpinä.
 • Mittanauha asetetaan siten, että se kulkee molemmissa kyljissä lonkkaluiden yläpuolella sijaitsevan pehmeän kohdan päältä.
 • Mittauskohdassa ihon pitää olla paljas.
 • Mittaus tehdään kevyen uloshengityksen aikana.
 • Vyötärölihavuuden raja on
 • naisilla 90 cm ja
 • miehillä 100 cm.

Näiden rajojen ylittyessä on järkevää ryhtyä vyötärön pienentämiseen, koska sairauksien vaara on selvästi suurentunut.

Omalla kohdallani on täysin selvää, että vartaloni on ompputyyppinen. Mittasin juuri vyötärönympärykseni ja päivän huippulukema oli 96cm. Täytyy sanoa, että tällä hetkellä ketuttaa ja paljon! Osittain kyllä syy taitaa olla perintötekijöissä, sillä sekä äitini, että mummoni ovat myös keskivartalopullukoita. Vaan siihen ei sovi tuudittautua! Riski sairastumisiin on vakava vasta kun painoindeksi hipoo 30:a... Mutta eipä tuo minun 26,2 kaukana siitä ole. En myöskään ole ketjussa polttava, kaljaa litkivä yli 50-vuotias mies, joten toivoa vielä on!!!

Tästä päivästä alkaa kadonneen vyötärön metsästys!!!


Photobucket1 kommentti:

 1. Piti tulla kurkkaamaan sinun alkutilannetta ja täytyy todeta entistäkin painokkaammin, että samasta omenaisesta tilanteesta on lähdetty liikkeelle.

  Sen tämä kyllä teki, että tarkistin vähän omaa tavoitettani ja 57 kg antaa vasta 25 painoindeksiksi eli on vielä lievän lihavuuden puolella. En kyllä nyt muuta tavoitettani. Saa olla sinne helmikuun puoleen väliin mikä on. Sittenhän voi punnertaa vielä lisää. ;)

  Älyttömästi tsemppiä sinulle omaan pudotukseen!

  VastaaPoista